Čaj Sladki pelin

Čaj Sladki pelin

Na našem zeliščnem vrtu, kjer sonaravno gojimo zelišča, brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil, liste in cvetove sladkega pelina skrbno oberemo in posušimo.

Dodatne informacije

Količina

30 g

5.00

Sladki pelin, ena izmed najbolj zdravilnih rastlin, se je iz Kitajske razširila tudi drugod po svetu. Ta močno dišeča rastlina je postala  na zahodu cenjena zaradi številnih zdravilnih lastnosti, predvsem pa zaradi učinkovine artemisinin, ki je uporabna za zdravljenje malarije in raka.

Uporabne lastnosti sladkega pelina:

  • Znižuje povišano telesno temperaturo
  • Čiščenje jeter, zdravljenje zlatenice
  • Učinkovito protivnetno zdravilo
  • Povečuje imunsko odpornost organizma
  • Uničuje širok spekter parazitov
  • Pomaga pri prehladu, gripi in premagovanju virusov
  • Pomaga pri herpesu in glivicah
  • Blaži menstrualne težave
  • Pomaga pri trebušnih krčih in prebavi
  • Učinkovina artimesinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakaste celice
  • Učinkovina kvarcetin deluje protivnetno, antibakterijsko, protiglivično
  • Učinkovina luteolin je antioksidant in daluje protivnetno
  • Učinkovine kafra, fitosteroli, karakoli zavirajo rast sevov bakterij, ki so vzrok za infekcijo črevesja

Navodilo za pripravo čaja iz sladkega pelina:

  1. Čajni poparek: 2 dcl vrele vode malo ohladimo, dodamo 1 žlico zeli sladkega pelina, pustimo 10-12 minut in precedimo.
  2. Hladni postopek: zel sladkega pelina namočimo v hladno vodo za 12 ur, segrejemo na 60° in precedimo. Tako se izloči več artemisinina.
  3. Lahko pa združimo oba postopka, najprej hladni posopek, potem pa iz odcejenega zelišča pripravimo še čajni poparek, ohladimo in združimo obe tekočini.

Pijemo po dve skodelici na dan.

 

Uživajte zdrave in lokalne pridelke.